Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴ ساز و کار ویژه مالی ایران و اروپا موسوم به اینستکس، مسکنی است که در پی خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریم‌ها علیه ایران توسط سه کشور اروپایی عضو توافق هسته ای ابداع شد اما تا امروز چیزی جز خبرهای جسته و گریخته از اجرایی شدن و نشدن آن به گوش نخورده است.

همزمان با سالروز خروج آمریکا از برجام، رییس جمهور ایران از کاهش تعهدات برجامی ایران خبر داد؛ خبری که به سرعت با اعلام انجام اولین تراکنش مالی در اینستکس همراه شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این وجود واکنش مقامات ایران به اولین تراکنش بیش از اینکه ناشی از ذوق زدگی آنها باشد، نشان دهنده نا امیدی‌شان بود.

محمدجواد ظریف و عبدالناصر همتی وزیر خارجه و رییس بانک مرکزی کشور از لزوم واریز شدن پول نفت به این سامانه حرف زدند. این انتقادات در نهایت در نشست بروکسل میان وزرای کشورهای اروپایی بررسی شد و به بیانیه فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا منتهی شد. او از امکان اضافه شدن کشور ثالث به این ساز وکار خبر داد.

چندی پیش محمدرضا مودودی سرپرست سازمان توسعه تجارت، توضیحی درباره سازوکار اینستکس داده بود. به گفته او آن سوی قضیه اصلا بانک‌ها نیستند، بلکه شرکتی است که مدیریت عامل آن با آلمان است، محل آن در فرانسه است و انگلیس به عنوان ناظر در آن فعالیت خواهند داشت. این یعنی ترکیبی از سه کشور که به نسبت مساوی قرار است در اینستکس سهم داشته باشند.

به گفته او این ساختار به هیچ وجه یک ساختار بانکی نیست که قرار باشد در آن پولی جابجا شود بلکه بیشتر یک ساز و کار برای مبادلات تجاری در قالب تهاتر با اقلام غیرتجاری است و هدف اروپا هم این نبوده که بانک‌های خودش را درگیر آن کنند.

همزمان با تحولات مربوط به اینستکس، نفتکش ایرانی در جبل الطارق به توقیف بریتانیا در آمده و در مقابل ایران یک نفتکش بریتانیایی را در تنگه هرمز توقیف کرده است. وزیر خارجه بریتانیا در واکنش به توقیف نفتکش انگلیسی خواستار برقراری دیالوگ شده اما همزمان ایران را تهدید به کاهش تنش‌ها کرده است.

حال سوال این است که در شرایط کنونی، اینستکس چقدر می تواند خواسته های ایران تامین کند؟

محمود جامساز اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار رویداد۲۴ می‌گوید: در حال حاضر شرایط دیپلماسی کشور مطلوب نیست؛ هر چند کشور‌های اروپایی ساز و کار اینستکس را برای تهاتر با ایران راه اندازی کرده‌اند، اما این موضوع هم نمی‌تواند دردی از اقتصاد نابسامان کشور دوا کند.

او ادامه می‌دهد: در این میان دولت تصمیم گرفته تا برخی از مفاد برجام را اجرا نکند و اعلام کرده که غنی سازی را از ۳.۶۷ به ۵ درصد و پس از آن به ۲۰ درصد افزایش خواهد داد و این تصمیم دولت باعث نگرانی کشور‌های اروپایی نظیر فرانسه، آلمان و انگلیس شده است.

جامساز می‌گوید: انگلیس هم پس از اعلام افزایش غنی سازی از سوی ایران، هشدار‌هایی داده و انتظار دارد ایران غنی سازی را متوقف کند، اما همان طوری که شواهد نشان می‌دهد اروپا در حالی ادعای همکاری با ایران و اجرای تعهدات خود را دارد که در مقابل آمریکا هم تمکین می‌کند. آمریکا تقاضا کرده شورای حکام علیه ایران تشکیل جلسه دهند و طبعا نتیجه جلسه شورای حکام به نفع ایران نخواهد بود.

به گفته جامساز، آنچه مسلم است اینکه اینستکس تنها برای سست کردن ایران در تصمیماتش طراحی شده است؛ ضمن آنکه ایران اینستکس را به این صورت که مطرح شده نمی‌پذیرد زیرا این معاملات شامل فروش نفت و معاملات فراورده‌های نفتی نمی‌شود و برای اقتصاد ایران کارساز نیست.

جامساز می‌گوید: هر چند وزیر نفت گفته آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها نمی‌فهمند که ما نفت خود را چطور می‌فروشیم و راه دور زدن تحریم‌ها را نمی‌دانند اما شاهد توقیف نفتکش ایران در جبل الطارق از سوی بریتانیا بودیم پس می بینیم عزم بسیار قوی وجود دارد تا ایران نفت خود را نفروشد.

او می‌گوید: با این مشکلات در فروش نفت راه‌های ورود دلار به کشور بسته می‌شود و دولت ناچار به چاپ اوراق قرضه شده و پایه پولی هم بالا خواهد رفت و باز هم شاهد تورم بیشتر در کشور خواهیم بود.

خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 اینستکس مودودی تجارت با اروپا کانال مالی فرانسه انگلیس المان تحریم های امریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۶۶۰۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۳ فرد و نهاد انگلیسی از سوی ایران تحریم شدند

به گزارش گروه سیاسی ایسکانیوز، در چارچوب اجرای قانون «مقابله با اقدامات خصمانه رژیم صهیونیستی علیه صلح و امنیت» مصوب مورخ ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ مجلس شورای اسلامی، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، وفق مصوبات مراجع ذیربط، در چارچوب قواعد حقوقی مرتبط و سازوکارهای تحریمی مربوطه و به عنوان عمل متقابل، تعدادی از نهادها و اشخاص بریتانیایی را به دلیل اقدامات عامدانه آنان در حمایت و تسهیل اقدامات رژیم صهیونیستی از جمله در ارتکاب اعمال تروریستی علیه صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی، نقض سازمان یافته (سیستماتیک) حقوق بشر، جنگ افروزی، استفاده از تسلیحات سنگین و سلاح‌های ممنوعه علیه غیر نظامیان، محاصره انسانی، آواره کردن مردم فلسطین، شهرک سازی غیرقانونی و ادامه اشغال سرزمین فلسطین، تحریم می‌کند:

بیشتر بخوانید: کنعانی: تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند

نهادها:
• پایگاه هوایی آکروتیری پادشاهی بریتانیا در قبرس
• ناو دیاموند نیروی دریایی انگلیس در دریای سرخ
• شرکت البیت سیستم بریتانیا
• شرکت مگیت پارکر بریتانیا
• شرکت رافائل بریتانیا

اشخاص:
• گرنت شاپس، وزیر دفاع انگلیس
• جیمز هاکنهال، فرمانده فرماندهی استراتژیک ارتش بریتانیا
• شارون نسمیت، معاون ستاد کل نیروهای مسلح
• پائول رایموند گریفیتس، دستیار ستاد کل نیروهای مسلح
• آدریان برد، مدیر اطلاعات دفاعی وزارت دفاع بریتانیا
• ریچارد کمپ، فرمانده ناو ریچموند نیروی دریایی بریتانیا در دریای سرخ
• سیمون کلاک، فرمانده پایگاه هوایی آکروتیری بریتانیا در قبرس
• پیتر ایوانس، فرمانده ناو دیاموند نیروی دریایی بریتانیا در دریای سرخ

جمهوری اسلامی ایران ضمن محکوم نمودن اقدام رژیم انگلیس در حمایت و تسهیل اقدامات مخرب اشخاص و نهادهای مذکور شامل حمایت و تسهیل ارتکاب اعمال تروریستیِ رژیم صهیونیستی که نقض تعهدات بین المللی رژیم انگلیس در مقابله با تروریسم به شمار می رود، اعلام می نماید که اقدام رژیم انگلیس، نقض آشکار اصول اساسی حقوق بین الملل مندرج در منشور ملل متحد می باشد.

کلیه نهادهای جمهوری اسلامی ایران طبق مصوبات مراجع مربوطه، اقدامات لازم را که شامل ممنوعیت صدور روادید و عدم امکان ورود به قلمرو جمهوری اسلامی ایران، مسدود شدن حساب های بانکی در نظام مالی و بانکی و توقیف اموال و دارایی در قلمرو تحت صلاحیت جمهوری اسلامی ایران خواهند بود، جهت اجرای این تحریم ها معمول خواهند داشت.

بدیهی است این اقدام تحریمی، نافی پیگیری کیفری افراد به سبب دست داشتن در اقدامات مجرمانه در محاکم قانونی دارای صلاحیت نخواهد بود.

جمهوری اسلامی ایران ضمن اعمال این تحریم ها، رژیم انگلیس را در قبال حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر، مسئول و پاسخگو می‌داند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1229245 برچسب‌ها ایران

دیگر خبرها

  • جلوه گری بهار در طبیعت سراب گیان نهاوند + فیلم
  • ۱۳ فرد و نهاد انگلیسی از سوی ایران تحریم شدند
  • نشست مشترک اقتصادی مقامات ایران و افغانستان
  • گشتی در اقتصاد ایران | بازگشت ایران و امارات به میز همکاری‌های اقتصادی
  • اقتصاد پاشنه آشیل کشور است
  • تلاش برای اقدام به قتل در مدرسه‌ای دیگر در انگلیس
  • برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات
  • ایران هیچ عقب گردی در حوزه اقتصاد و تولید نداشته است
  • و دموکراسی آنها که سراب است فقط...
  • بخش خصوصی؛ ضد تحریم، ارزآور